Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Kotlet pisze:.... strasznie jaskrawe stroje,
I jeszcze odnośnie. Temat już ktoś parę miesięcy temu poruszył.
Kolego Kotlet - w owych czasach ludzie nie maskowali się zgniłą zielenią i kolorem khaki. We wszelkich częściach garderoby wskazane były "pstrokacizny" ze wskazaniem na złoto i czerwień. Ale do takich tematów polecam forum historyczn freha, a nie sokolnicze.

Jeśli kolego kolory nie pasują zaprezentuj garderobę historyczną w kolorze moro i baw sie przednio.
Powodzenia
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Portret na 6+. Gratulacje. Zazdroszczę takiej fotki.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Dzięki Tomku.
Nie ma co za mocno zazdrościć, bo kto wie - może kolejne okładki będą Twoje.
Sam się nie spodziewałem, a o okładce dowiedziałem się od kolegi Zbyszka (łowczego z naszego kursu) przez telefon (ku wielkiemu mojemu zaskoczeniu).
Wspomniał też, że tego kolesia w czerwonym wdzianku mogli by wyciąć, a zostawić tylko Anetę :mrgreen: :mrgreen: - po części się zgadzam.

A co do samego hubertusa, to zostaliśmy zaproszeni przez jednego z organizatorów i chyba jeszcze długo nie ochłonę. Było po prostu wspaniale, a sposób w jaki zostaliśmy ugoszczeni do końca życia pozostanie nam w pamięci.
Ehh. Jak kiedyś w końcu się spotkamy to powspominamy, a było tak, że nie jestem w stanie tego opisać.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Obrazek
jakiś czas temu dywagowaliśmy z Dumbarem na temat mojej wedrownej i John stwierdził że podjeżdża od niej Calidusem. przyznam że im dlużej na ną patrzę tym bardziej sie z tym zgadzam :) jest calkiem spora i ta głowa... kto wie :wink: mozliwe że jakaś domieszka jest
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Myslalem ze jestesmy na TY :) nie to nie o tattoo zapomnij, zrobi mi ktos inny hehe :)
Co do calidusa to wystepuje duza roznorodnosc upierzenia u mlodych ptakow w zaleznosci od regionu wystepowania i okresu w ktorym byly obserwowane. To ze ptak jest ekstremalnie jasny jest czesto tylko i wylacznie efektem dzialania promieni slonecznych (nie zapomnijmy gdzie calidus dociera). Twoja samica wyglada bardzo podobnie do szeregu mlodych caludusow choc takie upierzenie chyba nie mozna nazwac ''nominalnym''. Calidusy maja piers na ogol jasniejsza a "paski" (glownie waskie podluzne) liczniej pojawiaja sie w dolnej czesci ciala. Ale nie jest to regula i znalazlem na to dowody zdjeciowe:).
Dla chcacych sie dowiedziec o wedrusach czegos wiecej polecam lekture - http://www.fitzpatrick.uct.ac.za/africa ... 962-68.pdf
Załączniki
Cos dla Ciebie, ps zarejestruj sie wreszcie na IFF :)
Cos dla Ciebie, ps zarejestruj sie wreszcie na IFF :)
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

witam
a który to wiek ? co do tego hubertusa?
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

mirek pisze:witam
a który to wiek ? co do tego hubertusa?
Mbartnik pisze:...przełom XVII-XVIII...
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

witam
to wiem, niezły misz masz
nie będę zaśmiecał tematu ale jeśli tak to wygląda w strojach z rekonstrukcji to szkoda gadać
chociaż idea słuszna

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Albo ja nie zrozumiałem powyższego posta, albo kolego ty nie rozumiesz o co chodzi na imprezach pokroju Hubertusa Spalskiego.
Polecam przeczytanie artykułu z wspomnianego już "Łowcy" i zrozumienie przekazu tego typu imprez.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

mirek po prostu pisze, ze stroje nie wiele mają wspólnego ze strojami z epoki !!
tak sie sklada, ze jest jednym z założcieli i aktywnym członkiem bractwa na zamku w Szydłowcu...
Poza tym te stroje obśmiane zostały juz na kilku forach tematycznych...
... ale ja tam sie nie znam :) tyko czasem czytam co nieco
ZaP
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Widzę, że zazdrość kogoś zżera niepomierna...
Ty kolego Zap też wiele razy na forach byłeś obśmiany, ale widać nic sobie z tego nie robisz.
Irek
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

zazdrość¨ ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oj kolego co TY piszesz.. ja jestem zatwardziałym realistą i zazdrość to słowo i odczucie mi nieznane bo nie mam problemow z samooceną - a temat był zdjęć - widocznie nie bywasz na forach tematycznych albo nie wiesz, że takie istnieją i dlatego tak piszesz, ja do @pszczelarza nic nie mam - po prostu pisze jak jest, a czy mi sie podoba czy nie - nie ma to najmniejszego znaczenia...
ZaP
irek
młodszy sokolnik

ja jednak wiem, że do kolegi @pszczelarza coś masz, a co najmniej miałeś ...
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

No cóż - na fotach "tematycznych" bywam, a w środowisku odtwórczym obracam sie od ponad 10 lat. To, że normą jest "wyśmiewanie" sztucznych materiałów to oczywiste, ale tylko w środowiskach odtwórczych. Krój i wygląd są z epoki.
Jeśli kolega mirek jest z grupy z Szydłowca, to niewątpliwie spotkaliśmy się w Byczynie nie raz, a tego sobie nie przypominam, więc, albo jest w tzw RR od niedawna, albo ma typowo polską przywarę i woli krytykować i chować się za rymcerską historycznoiścią materiału, zamiast "zaświecić przykładem".
Swoją drogą ciekaw jestem na którym to forum zostały obśmiane owe stroje i przez jakich to "znawców", bo na tych forach które znam nie spotkałem się z krytyką.

Wszem i wobec oznajmiam - stroje na wiek XVII szyję z tego co znajdę w hurtowni z FIRANAMI I ZASŁONAMI i przypadnie mi do gustu. Jeśli kogoś to boli to jego problem. Wolę dobrze skrojone i uszyte wedle możliwie dostępnych wzorów stroje, niż wydziergane przez byle jasia kapoty wiszące na użytkowniku jak worek pokutny.

Jeśli to kogoś boli to też jego problem.
irek
młodszy sokolnik

ZaP pisze:nie bywasz na forach tematycznych albo nie wiesz, że takie istnieją i dlatego tak piszesz
linki proszę, konkretnie kolego ZaP.
Obsmarować kogoś łatwo, tylko argumentów brak.
Irek
ODPOWIEDZ