Woliera

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jacekwicher
sympatyk

Woliera

Post autor: jacekwicher »

Witam po raz kolejny. Zaczynam budować wolierę i nie do końca jestem zdecydowany, wiedzę na ten temat mam tylko z książki "Falconary..." Emmy Ford. Jakie wy macie woliery, jakie teraz są dobre, może woliera pół otwarta z komorą sokolniczą? Czy ściany boczne mogą być z pilśni? Jeszcze jedno, gdy nie zrobię podstawy betonowej to czy ptak po prostu nie wykopie sobie dziury pod ścianą i wyjdzie na zewnątrz :mrgreen: ?
PS. Dziękuje za pouczenia panu Pako i Garbusowi 2 :wink: . Trudno będzie bez sokolnika w pobliżu.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

no tak - pewnie , że sie podkopie i będzie dżdżownice wcinał z dołka jak go nie nakarmisz !!
w stopce masz moj adres www i woliery - różne dla różnych ptaków - zalezy czy hodowlane czy do ptaków, które pokazuje sie ludziom bądź te latające.
wystarczy popatrzeć. Pilśnia = wilgoć !! najlepszy budulec deska lub płyta OSB.
Co do podłoża mam odmienne zdanie niż beton - ja mam ziemię i posiany owies, miałem wcześniej, żwir lub piasek i tak, żwir niszczy pióra, piasek sie pyli i wchodzi miedzy łuski - a dlaczego owies - a to dlatego, że pieknie pochłania odchody! zero zapachu - odchody są nawozem dla owsa. Jest to oczywiście TYLKO podłoże dl aptaków w wolierach hodowlanych w których ptaki sa luzem.
ZaP
Awatar użytkownika
jacekwicher
sympatyk

Ja raczej hodował ptaków nie będę. Na początku z ptakiem chciałbym tylko latać i nie musiałby się wtedy wcale wykazywać w polowaniu. Resztę już czas pokaże. Jeżeli jakiś pokaz to tylko wśród rodzinki :lol: . Ludzie w tych czasach zobaczą ptaka drapieżnego i od razu chcą mieć. To oczywiście chwilowe zainteresowanie. Mam następne kilka pytań. Czy wystarczą deski calówki okryte z zewnątrz papą, jeśli nie to mam jeszcze deski 32mm i chyba 37mm ale to już za grube? W wypadku ptaka do latania jakie podłoże było by najlepsze? Myślałem po prostu o trawce takiej krótkiej. Mam rozumieć ze ptak do latania ma siedzieć w wolierze spętany? No i ta woliera, zamknięta, czy półotwarta z komorą sokolniczą? Narazie tyle. Wybaczcie niewiedzę, nie chce po prostu popełnić głupiego błędu który sie może źle odbić na drapolku :???:
Ostatnio zmieniony śr kwie 11, 2007 8:11 am przez jacekwicher, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

witam!!!
co do desek, to sądzę, że calówki spokojnie wystarczą, a obicie papą to chyba nie jest do końca trafny pomysł (zdaje się, że lepsza i tańsza jest po prostu impregnacja desek), oczywiście pomijając dach, który w 1/3 zapewne będzie pełen...
faktem jest, że żaden z ptaków nie podkopie sobie dziury pod ścianą w celu ucieczki, ale należy pamiętać o drapieżnikach, które czyhają na nasze ptaki, bo dla tchórza czy kuny podkopać się to żaden problem... ja proponowałbym się zastanowić głębiej nad betonowym fundamentem..
pozdrawiam :lol:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

- ptaki w wolierze na poczatku musza byc spetane a jak sie juz ukrócą i beda ukladane to mozna trzymac luzem (zalezy od gatunku)
- najlepsza woliera jaka wypraktykowalismy to fundament z bloczkow fundamentowych ulozony na podsypce z piasku, do tego 10x10 krawedziaki jako szkielet a na to plyty OSB
- siatka pod bloczki fundamentowe na szerokosc okolo metra (zapobiega podkopaniu przez drapiezniki)
- siatka na dachu oczko 2,5x2,5cm (nie wieksze bo kuna wparuje do srodka)
- jesli ptak ma byc pozniej trzymany luzem to pod dachem rozpiac druga sznurkowa siatke (z grubego sznurka)
- zadaszenie na okolo 30% dachu ale nie mniej niz 1.5m
Awatar użytkownika
jacekwicher
sympatyk

Jade dzisiaj do leśnego parku niespodzianek z bratem :lol: . Pierwszy raz zobaczę ptaki w sokolarni. Już się nie mogę doczekać. Tam mi może jeszcze coś powiedzą o wolierze i ruszam z budową :lol: . Co do drewna to można obić papą i zaimpregnować :lol: , myślę że najlepiej zrobić teraz dokładnie, żeby potem nie mieć problemów. Dziękuje za rady, na pewno się dostosuje do większości z nich.
Awatar użytkownika
PAKO
SOKOLNICZY

Post autor: PAKO »

Drewna nie obijaj papą bo będą kwitły grzyby.Ptak Ci się nie podkopie no chyba że Pernis apivarus :grin: .Podkopią Ci się inni nocni goście ze szczurami włącznie.
Awatar użytkownika
jacekwicher
sympatyk

Byłem na Czantorii w Ustroniu i poznałem dwojga przemiłych sokolników. Zobaczyłem piękne ptaki, aż mi było trudno stamtąd odjechać :sad: . Dostałem też namiary na innych sokolników okolicy. Szkoda bo do najbliższego mam 60 km. Dowiedziałem się wczoraj bardzo dużo i między innymi też o pojęciu "cena" które nie istnieje :lol: . Widziałem ich woliery oraz z czego są wykonane. Duży krok w kierunku sokolnictwa :!: .
Awatar użytkownika
PAKO
SOKOLNICZY

Byłeś w Stacji Sokołów?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

nie wszystko złoto co się swieci jak o mawiaja:)
Awatar użytkownika
jacekwicher
sympatyk

Odnośnie pytania PAKO - byłem tylko na Czantorii w sokolarni, jeśli to jest stacja sokołów to tak. Wiele bym dał żeby mieszkać bliżej bo z tymi sokolnikami nawiązałem super kontakt, myślę że załapałbym się do pomocy bez większych problemów. Cóż szkoda, muszę szukać bliżej :sad: .
Awatar użytkownika
PAKO
SOKOLNICZY

To nie jest Park Leśnych Niespodzianek.
Nie martw się wiara czyni cuda.Poradzisz sobie.
Myślę że masz olej w głowie i pasję w sercu.Pozdrawiam.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

w krakowie jest kilku sokolnikow wiec nie masz daleko, jak bedziesz szedl w dobrym kierunku to na pewno ktorys predzej czy pozniej "przygarnie cie pod skrzydla"
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

To moze dodam cos od siebie.

Ja zdecydowalem sie na pelny dach, ptak jest zawsze suchy i gotowy do latania nawet po ulewie. Pozatym mieszkam prawie w gorach i zima taki daszek pomaga przy zamieciach.

Nie uzywam siatki, mam drewniane tyczki pionowo ulozone w odpowiednim odstepie, z lacznikiem w formie parapetu w polowie wysokosci. Sprawdz sie swietnie, ptak nie lamie pior, nie udeza w to bo widzi dobrze szczebelki.
Caly przod i 1/3 lewej strony jest z tych szczebelkow dla dobrej ekspozycji slonecznej.

Dach blach falista, z podbitka drewniana. Nie przegrzewa sie latem jak mozna by podejrzewac.

Boki zbite z desek, na zakladke zeby nie bylo przeswitow.

Na podlodze piach, wczesniej byl zwirek ale po tym co zrobil z pazurami i piorami ptaka nigdy wiecej nie wsadze.

wymiary 3,5 x4,5, dach 2.20 ze spadem na 2.0

Uzywam je juz od paru lat i jest naprawde dobra.
Awatar użytkownika
jacekwicher
sympatyk

Wiem wiem. Park leśnych niespodzianek jest na górze na przeciwko. Miałem też tam iść ale po pierwsze mnie już nogi bolały po Czantorii :) a po drugie było za późno. Podobno mają tam bielika amerykańskiego :grin: i inne orełki. Dzięki Pako, takie komentarze podnoszą mnie na duchu :smile: . Fajne macie pomysły co do wolierów, teraz to już mam dylemat w głowie :lol:
ODPOWIEDZ