Ciekawe strony

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

kazach pisze:oczywiście całe 11( SŁOWNIE JEDENAśCIE )STRON FAKTYCZNIE CAŁA STRONA NA STO LAT
A podobne opracowanie na temat sokolnictwa w Tadżykistanie ile stron liczy?
kazach pisze:NIE MAM ALE W NECIE IDZIE WZSYSTKO ZNALEŻĆ :mrgreen: ŁĄCZNIE Z DATĄ WYDANIA :razz:
Tu leży pies pogrzebany.
Nie czytałeś, a krytykujesz.
Te jedenaście stron, nie opisuje wszystkiego co się działo przez tysiąc lat w polskim sokolnictwie, bo to by nawet nie wystarczyło na syntezę dokonań co niektórych kolegów z forum. Mazaraki wymienia chronologicznie możnych w tym kraju, którzy przyczynili się do rozwoju tej gałęzi łowiectwa, opisuje styl w jakim było ono w Polsce uprawiane...
Po przeczytaniu tych 11 stron powinieneś odnieść wrażenie, że sokolnictwo w Polsce ma głębokie tradycje, ale ty nie czytałeś...
kazach
stażysta

Post autor: kazach »

polikarp pisze:
kazach pisze:oczywiście całe 11( SŁOWNIE JEDENAśCIE )STRON FAKTYCZNIE CAŁA STRONA NA STO LAT
A podobne opracowanie na temat sokolnictwa w Tadżykistanie ile stron liczy?
kazach pisze:NIE MAM ALE W NECIE IDZIE WZSYSTKO ZNALEŻĆ :mrgreen: ŁĄCZNIE Z DATĄ WYDANIA :razz:
Tu leży pies pogrzebany.
Nie czytałeś, a krytykujesz.
Te jedenaście stron, nie opisuje wszystkiego co się działo przez tysiąc lat w polskim sokolnictwie, bo to by nawet nie wystarczyło na syntezę dokonań co niektórych kolegów z forum. Mazaraki wymienia chronologicznie możnych w tym kraju, którzy przyczynili się do rozwoju tej gałęzi łowiectwa, opisuje styl w jakim było ono w Polsce uprawiane...
Po przeczytaniu tych 11 stron powinieneś odnieść wrażenie, że sokolnictwo w Polsce ma głębokie tradycje, ale ty nie czytałeś...
moja bibliografia ma okolo 90 pozycji o sokolnictwie :razz: min Cygański wyd 1842rok , wodzicki, dehnel, krawczyński, Pielowski , dyakowski , sztolcman , ................i wielu innych autorów , artykuły z lowca polskiego o sokolnictwie mam od początku powstania do1980 roku reszte opanuje zimą (brak czasu)więc prosze nie pisz co ja czytalem a co nie .Pewnie połowy tych książek nawet nie widziałes :roll: :mrgreen: :mrgreen: :roll:
kazach
stażysta

wszystkie wydania z lat 1890-1939 orginalne :cool:
polikarp
młodszy sokolnik

tercel napisał/a:
Wyjasnij mi prosze o co ci chodzi z Mazarakim-czy po prostu nie czytałes? ale musisz to miec skoro wiesz ze pozycja ma trzydziesci kilka lat

kazach napisał:
NIE MAM ALE W NECIE IDZIE WZSYSTKO ZNALEŻĆ :mrgreen: ŁĄCZNIE Z DATĄ WYDANIA :razz:
kazach pisze:więc prosze nie pisz co ja czytalem a co nie
Nie twierdzę, że jesteś nieoczytany. Mowa była o konkretnej pozycji "Z sokołami na łowy" którą krytykujesz i sam się przyznałeś, że nie czytałeś.
kazach
stażysta

polikarp pisze:tercel napisał/a:
Wyjasnij mi prosze o co ci chodzi z Mazarakim-czy po prostu nie czytałes? ale musisz to miec skoro wiesz ze pozycja ma trzydziesci kilka lat

kazach napisał:
NIE MAM ALE W NECIE IDZIE WZSYSTKO ZNALEŻĆ :mrgreen: ŁĄCZNIE Z DATĄ WYDANIA :razz:
kazach pisze:więc prosze nie pisz co ja czytalem a co nie
Nie twierdzę, że jesteś nieoczytany. Mowa była o konkretnej pozycji "Z sokołami na łowy" którą krytykujesz i sam się przyznałeś, że nie czytałeś.
mam 2 egzemplarze, i czytałem, natomiast pytanie było o zasobnośc historii 1000 letniej sokolnictwa w tej pozycji :roll:
polikarp
młodszy sokolnik

Kazach napisał:

NIE MAM...

Kazach napisał:

mam 2 egzemplarze...

Proponuję zakończyć tę jałową dyskusję
kazach
stażysta

polikarp pisze:Kazach napisał:

NIE MAM...

Kazach napisał:

mam 2 egzemplarze...

Proponuję zakończyć tę jałową dyskusję
jak głupio pytasz , tak też odpowiadam , i nie jałowoą .historia nie jest jałowa tylko trzeba ja znać nie tylko na podstawie jednej ksiazki , więc polecam bardziej obiektywnie spojrzeć na wszystko nie tylko z wysokośći północy :mrgreen:
polikarp
młodszy sokolnik

Ciężko mi się z tobą kazach rozmawia. Ja piszę o jałowej dyskusji, ty mi odpowiadasz o jałowej historii. Nie dogadamy się.
Koniec. Nie prowokuj. Zaśmiecamy forum
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Co do książki "z sokołami na łowy" to ja czytałem i wrażenia pozytywne jak z każdej książki związanej z sokolnictwem.
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Kazach piszesz o 90 pozycjach na temat historii sokolnictwa. Możesz to uściślić (jakaś lista), bo trudno mi sobie to wyobrazić przynajmniej w literaturze polskojęzycznej. Kilka lat temu pisałam pracę na temat historii sokolnictwa i miałam wrażenie że wygrzebałam wszystko co zostało o sokolnictwie napisane w języku polskim, ale może się myliłam... Wrzuć proszę jakieś pozycje, które mogłam pominąć i nie mam na myśli tak znanych autorów jak Cygański czy Dehnel.
kazach
stażysta

Nina pisze:Kazach piszesz o 90 pozycjach na temat historii sokolnictwa. Możesz to uściślić (jakaś lista), bo trudno mi sobie to wyobrazić przynajmniej w literaturze polskojęzycznej. Kilka lat temu pisałam pracę na temat historii sokolnictwa i miałam wrażenie że wygrzebałam wszystko co zostało o sokolnictwie napisane w języku polskim, ale może się myliłam... Wrzuć proszę jakieś pozycje, które mogłam pominąć i nie mam na myśli tak znanych autorów jak Cygański czy Dehnel.

Nasze skrzydlate drapieżniki - Gürtler Władysław

Pierwsze początki terminologij łowieckiey - Kozłowski Wiktor

Próba uporządkowania bibljografji łowieckiej w Odrodzonej Polsce - Mniszek Tchorznicki Mieczysław

Myśliwy ze strzelbą - Szlezygier Józef
jak znajde dłuższą chile to podam następne :roll:
kazach
stażysta

Nina pisze:Kazach piszesz o 90 pozycjach na temat historii sokolnictwa. Możesz to uściślić (jakaś lista), bo trudno mi sobie to wyobrazić przynajmniej w literaturze polskojęzycznej. Kilka lat temu pisałam pracę na temat historii sokolnictwa i miałam wrażenie że wygrzebałam wszystko co zostało o sokolnictwie napisane w języku polskim, ale może się myliłam... Wrzuć proszę jakieś pozycje, które mogłam pominąć i nie mam na myśli tak znanych autorów jak Cygański czy Dehnel.
Krawczyński Łowiectwo wyd.1924 ;;O psiech gonczych i mylistwie z niemi wyd 1608r J.I.kraszewskiego ;;Rozrywki Umysłowe wwyd.1841:o polskim jezyku łowieckim i o świecie łowieckim ;;sztolcman ŁOwiectwo wyd 1920 :mrgreen:
skora
stażysta

Post autor: skora »

Nie wiem czy ten link się już tutaj pojawił, więc wklejam:

http://koo.free.ngo.pl/aktualnosci.php?go=aktual_28

pozdrawiam
Michciak
początkujący

Post autor: Michciak »

Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik