pytanie

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
arkameda
pisklę

pytanie

Post autor: arkameda »

Czy możemy nauczyć np sokoła wędrownego polowania na zdobycz naziemną i ptactwo???
Margon
stażysta

Post autor: Margon »

Co to w ogóle za pytanie?? A czym zajmuje się miedzy innymi sokolnictwo?? Polecam Tobie głębsze przejrzenie tego forum. Bo to tak samo jak byś spytał na forum wędkarskim "czy można łowić ryby wędką?"

POzdrawiam
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

a myslisz jak to wygląda w naturze :wink: wędrowny nie ma hipermarketu pod nosem
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Ale może chodziło o to czy wędrownego można nauczyć polować jednocześnie na zdobycz naziemną i ptactwo. O to czy ptak może być wyspecjalizowany w jednym typie zdobyczy czy w wielu.
Mam nadzieję że to o to chodziło bo inaczej faktycznie zupełnie bez sensu.
Także koledzy najpierw dopytajmy się o co chodzi a dopiero potem standardowy opier... :twisted:
arkameda
pisklę

tak

Post autor: arkameda »

własnie oto mi chodziło byłem nieco zdziwiony kiedy zobaczyłem waszą odpowiedzi :razz:
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

No dobra... to może zacznę odpowiadać.
Są ptaki które polują na różną zwierzynę ale są też ptaki które szybko się zniechęcają. Np jak polujesz przez dłuższy czas na kury bażanta to potem może nie chcieć ganiać kogutów b po co się z nimi szarpać.
Tak samo często sokolnicy mają np samicę jastrzębia ułożoną typowo "pod zająca" i nie polują z nią na inną zwierzynę żeby nie zepsuć jej zaciętości do tego rodzaju polowania.

To tyle ode mnie bo myślę że znajdzie się tu sporo osób które dużo lepiej wypowiedzą się na ten temat.
ODPOWIEDZ