Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Slawomir pisze:
JoHn DuMbaR pisze:Wszystko zalezy od tego co rozumiemy jako altay. Jesli ktos powie ze altay musi byc taki ciemny jak na zdjeciach kolegi Slawomira to sklamie (w ogole skad te ptaki kolego sa?). quote] Na 3 zdjeciach sa ptaki mojego przyjaciela z Rosij ,rozmnaza te ptaki juz sporo lat.
Ptaki z Altay project? wygladaja na Osetynskie ptaki, z tego co slyszalem takie ptaki wystepuja w tym regionie - http://maps.google.pl/maps?client=firef ... e&resnum=1
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

niesmamowite te smoluchy :) równie dobrze mogłyby uchodzić jako ciut mniejsze labradory. coś przepięknego. W Azji na szczęście są jeszcze niezłe i słabo poznane podgatunki raroga więc jest pole do popisu dla naukowców. miejmy nadzieję że rabunkowe pozyskanie na arabskie potrzeby ma sie ku końcowi bo ich zapotrzebowanie to wór bez dna. myślę że warto sie skupić na tym że jeśli już hodujemy PURE to warto dołożyć starań żeby hodować ptaki podgatunkowo czyste. inaczej za kilkanaście lat raróg będzie tylko miksem wszystkiego o wyglądzie raroga. fajnie byłoby móc kupić czyste hendersoni albo milvipes i nie zastanawiać sie czy to nie pomerdaniec.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Z tego co wiem w Angli tak jest tzn hoduja czysto przynajmniej co niektorzy i przynajmniej jesli chodzi o wedrowne, jesli peregrinoides to peregrinoides np mix peregrinoides pealei to juz dla nich hybryd
JoHn DuMbaR
sokolnik

Dawid to kwestia kilku lat :) uwierz jest z tym coraz lepiej. Wlasciwie jedynym duzym importerem dzikich rarogow jest Arabia Saudyjska. Tam sokolnicy sa bardzo konserwatywni. Reszta szuka juz przede wszystim hybryd i to glownie z g/p. Mongolia pozwala na legalny odlow rarogw bo populcja jest stabilna, w Pakistnie takze sprzedawane sa licencje. W Chinach populacja raroga (gownie milvipes) jest na prawde duza i stale rosnie. Na obszarze przygrancznym o powierzni polowy Polski szacuje sie ja na ponad 1300par. Wszystko dzieki zakazom lapania i rygorystycznemu prawu.
Arabowie poszukuja jedynie super jasnych i ciemnych rarogow, zwykle nie sa w cenie.

Z mojej str w temacie rarogow ostatnie juz fotki ( chyba macie ich dosyc :) )
Mlode z Tuvy wypisz wymaluj jak Zapa, nie Altay i na pewno nie Coatsi (to zdaje sie rodzice maja w papierach?) a typowe Azjatyckie Milvipes.
Załączniki
Na takie ptaki jest ogromny popyt
Na takie ptaki jest ogromny popyt
tuva youngsters.jpg
haggard
sokolnik

i tak powinno być bo dyskusja o zakazie hodowli hybrydów w obliczu krzyżowania podgatunków to raczej hipokryzja. jeśli taka krzyżówka nie ma prawa zajść w naturze to ptak powinien być uznawanay za hybryda. dodam że nie mam nic przeciwko krzyżowaniu ptaków w celu uzyskania pewnych cech ale dobrze byłoby gdyby hodowca powiedział że ten ptak to red nape x pealei a nie mówił poprostu ze to wedrowny i tyle.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Raven_Corvus pisze:Z tego co wiem w Angli tak jest tzn hoduja czysto przynajmniej co niektorzy i przynajmniej jesli chodzi o wedrowne, jesli peregrinoides to peregrinoides np mix peregrinoides pealei to juz dla nich hybryd
Z tego co ja wiem to jest wrecz przeciwnie. Polowa Angoli ma w sobie pelegrinoides ;)
haggard
sokolnik

Michał ja nigdy nie mam dosyć takich zdjęć :) zresztą o ile pamiętam w tym temacie Zap na początku pisał że jego Pepik to Milvipes. na Altai nie wygląda ale jeśli to Milvipes to ja sie cieszę bo lubie je bardzo i mam nadzieję że będę miał okazji zobaczyć go w akcji
haggard
sokolnik

JoHn DuMbaR pisze:
Raven_Corvus pisze:Z tego co wiem w Angli tak jest tzn hoduja czysto przynajmniej co niektorzy i przynajmniej jesli chodzi o wedrowne, jesli peregrinoides to peregrinoides np mix peregrinoides pealei to juz dla nich hybryd
Z tego co ja wiem to jest wrecz przeciwnie. Polowa Angoli ma w sobie pelegrinoides ;)
ja niestety o angielskich wędrownych to samo slyszałem.
JoHn DuMbaR
sokolnik

tak btw zwroccie uwage na kolor lap :)
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Panie JoHn DuMbaR, chyba się pan ze mną zgodzi że najpiękniejsze na forum są fotki gyrsakerów haggarda :grin: :razz: :mrgreen:
haggard
sokolnik

hehe :wink: miło mi to slyszeć ale wielu kolegów i ma przepiękne ptaki a Michał i tak woli pure saker :) ja natomiast pomalutku przekierowuję sie na wędrowne. co nie zmienia faktu że gyr saker to moim zdaniem super ptak do polowania off the fist. za jakiś czas wrzucę fotki moich nowych nabytków :wink:
Animal
stażysta

Nom wrzucaj wrzucaj :mrgreen:
Czekamy z niecierpliwością
I podaj mi twój numer gg bo jak ci pisze na pw to nieodpisujesz :sad: :smile:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Tak jak napisal Dawid nie zgodze sie i koniec :).
moj ranking :
F. cherrug (dowolny)
F. mexicanus / rusticolus / pelegrinoides
F.p. calidus / peregrinator
F. jugger
F. biarmicus
i to na tyle... no moze jeszcze merliny... ale co to kogo obchodzi :)
Animal
stażysta

AG
Załączniki
Goshawk0003.jpg
Animal
stażysta

Dobrze więc wedle uznania. :wink:
Załączniki
Lanner-Peregrine-female.jpg
Lanner-Peregrine-female.jpg (52.92 KiB) Przejrzano 781 razy
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2009 11:12 pm przez Animal, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ