pustułki

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Flaber666 pisze:interesuje sie sokolnictwem od 2 lat i mam o tym troche pojecia.
Ja przynajmniej 2 razy dluzje od ciebie sie tym interesuje, codziennie spedzam kilka godzin na szukaniu wszelkiego info o ptakach etc (klasyczny syndrom XXI wiecznego nolife'izmu:) w zyciu nie powiedzialbym ze mam o tym troche pojecia...
Jak mozesz cos takiego napisac nie wiedziac nawet, ze pustulka to ptak nie dla poczatkujacego. Ty sie uwazasz za kogos kto ma o tym chocby podstawowe pojecie?
Zgroza...
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 8:47 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 1 raz.
Flaber666
pisklę

Post autor: Flaber666 »

no rozumiem i dlatego właśnie przepraszam. jeden z kumpli pokazał mi książkę w której było napisane że pustułka jest dobrym ptakiem dla początkujących i byłem przekonany że tak właśnie jest. Gdybym miał takie doświadczenie jak Pan pewnie też bym nie napisał tego co napisałem w ostatnim poscie, no ale cóż.
Flaber666
pisklę

Post autor: Flaber666 »

"powyższe pytanie świadczyć może, albo o coraz niższej inteligencji młodych"
sztuką nie jest posiadanie wiedzy tylko jej przekazanie. widzę niestety że pan nie chce mi pomóc.
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

Flaber666 pisze:jeden z kumpli pokazał mi książkę w której było napisane że pustułka jest dobrym ptakiem dla początkujących
Chyba sobie jaja robisz.. podaj tytuł i autora ksiązki. W to Ci nikt nie uwierzy.
Flaber666 pisze:widzę niestety że pan nie chce mi pomóc
Ty dalej nie rozumiesz tego ze bez wiedzy zabijesz ptaka ? Pewnie z chęcią kazdy by Ci pomogł przy dobraniu ksiązki dla początkującego czy jakis film itp.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

der folb.jak tak sadzisz o pustulkach to amerykanska akurat dla Ciebie na start ,malo pozre itp,der pana Zapa a co tam sie tlumaczyc ,bo POco :wink: der Jastrzump ladny ten twój skubaniec tylko zdjecie bym prosil troszke wyrazniejsze :razz: PZ kol.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

no tak - szczególnie amerykańska wielkości połowy drzemlika :) pierwsza proba zbicia wagi i ptak do wypchania :)
ZaP
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

ZaP pisze:... ale cóż, nie wszystkich da się tu zrozumieć i tych co sądzą, że są najmądrzejśi niestety też...
Zgadzam się w stu procentach. Ironia działa w dwie strony i jest bardzo trafiona.

A co do kolegi od pustułki - to faktycznie - nie potrafię (chcę) Ci pomóc ws/ pustółki. Ale jak dobierzesz sobie ptaka odpowiedniego do swoich potrzeb i warunków to wtedy z wszelkimi problemami możesz "walić jak w dym" i spodziewać się rzeczowych, konkretnych informacji. Ta zasada działa u większości sokolników i "osób sympatyzujących".
Pisząc bzdury powielane przez każdego nowicjusza nie należy spodziewać się rzeczowej i życzliwej reakcji. W momencie kiedy najpierw zapoznasz się z tematem (choćby powierzchownie) zostaniesz inaczej potraktowany, lub w inny sposób odczytasz informacje jakie są Ci przekazywane.

Znów się powielam...
JoHn DuMbaR
sokolnik

Dla wszelkich fanow "pocket rocket" http://www.youtube.com/watch?v=joUHzClF8uA
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

niesamowite sa pustułki amerykańskie :) styl maja bardzo krogulczy
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

fajne ataki i Metallica - super połączenie
ZaP
sokolnik
Kontakt:

bo to taki ichni krogulec :) w miniaturze, nasze to przy tamtych delikatne kurczaczki. MOze mi sie uda zciagnac w tym roku jeszcze :)
A nie wiecie czy gdzieś w europie można kupić albo kto ma pustułeczkę ?? ja nie znalazlem nawet w Anglii.
ZaP
JoHn DuMbaR
sokolnik

Wiedzialem ze sie wam falco nisus spodoba...
ZaP ja bym popytal Wlochow ewentualnie Hiszpanow, jak oni nie beda miec to chyba nikt nie bedzie...no chyba ze ale nie...Ukraine pewne juz obcykales?
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

pZAP widzialem ,poogladalem ,ale do nabycia nima,parka 2 piórko piekne,lecz tylko jako maskotki w pewnej jaselkowej farmie,nastepnym razem postaram sie w obiektyw zlapac ,no chyba ze na festiwal zawitasz to Cie zabiore też se popatrzysz :wink: PZ kol.(film super)
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Niestety z ukrainy nie ma mozliwości legalnie przywieźć zadnych ptaków. Pustułeczka tam też już tylko sporadycznie się zdarza, jest za to mnóstwo kobczyków w koloniach ale nie ma możliwości legalnego przywiezienia. U Hiszpanów pustułeczki znalazłem w ośroku rehabilitacji - nie do kupienia... a Co do pustułki amerykańskiej też krucho z nimi w europie, jestr trochę w anglii ale jakoś kosmiczne ceny...
ZaP
JoHn DuMbaR
sokolnik

A w USA passage...i wszystko jasne.
ODPOWIEDZ