prawda jest taka ze z hodowli czystego bialozora nie uswiadczysz - w zasadzie wiekszosc ma jakas domieszke czegos (chocby nawet 1/27)JoHn DuMbaR pisze:Trudno spotkac bialozora w nietypowym upierzeniu, kazde jest typowe. Bo to ptaki nabardziej zroznicowane. Na Czantorii maja dosc nietypowa samice, jest w odcieniu niebieskawy, bardzo ciemna, niezbyt duza, wyglada jakby miala w sobie odrobine wedrusa. Generalnie islandzkie ptaki sa nietypowe. Wiele osob bierze je za hybrydy. Kazdy czystoczarny bialozor jest nietypowy bo w naturze praktycznie nie wystepuje. Czysto biale tez a sporadycznym zjawiskiem. Najczystsze bialozory to ptaki z nieco kremowo brazowymi koncowkami sterowek i lotek 1 rzedu. O wiele wiecej nietypowo ubarwionych ptakow mozna spotkac wsrod sakerow.
Zagadka z Białozorem w tle.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Wiem Adam ale to sie zmieni, za 5 lat sprowadzam z Rosji i nie tylko duzy sort swiezej krwii do wlasnego projektu. Bedzie tam 5 podgatunkow sakera, lugger obu typow, RNS z Afganistanu (ten prawdziwe z cala czerwona glowa jak ktos chce zobaczyc mam foty;p) -po tym jak imperialisci przegaja swoja wojne
. Altajskie sokoly, wszystkie formy bialozora, BLSH z Indii...no i wszystkie 3 podgatunki jastrzebi (coby Nisus mogl nam powiedziec ktory jest the best
). Aha no i calidus... jakze bym mogl zapomniec.
Pzdr
Ps to moj jubileuszowy post, wybaczcie mi.
Pzdr
Ps to moj jubileuszowy post, wybaczcie mi.
nawet wiem dlaczego dopiero za 5 lat - tyle zajmie załatwienie wszystkich papierów z naszej strony) bo u ruskich to pewnie juz są gotoweJoHn DuMbaR pisze:Wiem Adam ale to sie zmieni, za 5 lat sprowadzam z Rosji i nie tylko duzy sort swiezej krwii do wlasnego projektu.
Aha i żeby nie było - mi ta domieszka nawet w postaci 1/27 nie przeszkadza...
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Ktoś już gdzieś kiedyś zastanawiał się nad tym podgatunkiem:
http://www.fotoprzyroda.pl/bialozor-fal ... vt1006.htm
A co do brania ich za hybrydy, to...ZaPraszam do poczytania.(bez urazy)
http://www.fotoprzyroda.pl/bialozor-fal ... vt1006.htm
A co do brania ich za hybrydy, to...ZaPraszam do poczytania.(bez urazy)
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
O kurcze, jakiś ładny spadek się szykuje, a może tyle czasu trwa zrobienie podkopu?JoHn DuMbaR pisze:Wiem Adam ale to sie zmieni, za 5 lat sprowadzam z Rosji i nie tylko duzy sort swiezej krwii do wlasnego projektu. Bedzie tam 5 podgatunkow sakera, lugger obu typow, RNS z Afganistanu (ten prawdziwe z cala czerwona glowa jak ktos chce zobaczyc mam foty;p) -po tym jak imperialisci przegaja swoja wojne . Altajskie sokoly, wszystkie formy bialozora, BLSH z Indii...no i wszystkie 3 podgatunki jastrzebi (coby Nisus mogl nam powiedziec ktory jest the best ). Aha no i calidus... jakze bym mogl zapomniec.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Raven_Corvus
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Zaufaj mi Przemek nie ma nikt w Polsce Altay. ZaP nawet jak masz ptaki od tego storytellera Carla (?) to nie sa czyste Altaye. Nawet jesli sa to milvipes to na pewno nie z tego regionu. Twoje mlode nie byly ciemno-brunatne a tylko takie w zasadzie sa altay.Raven_Corvus pisze:Czy ma ktos, a moze rozmnaza w Polsce Altay? nie chce wiedziec kto tylko odpowiedz tak! albo nie zeby post nie by usuniety :]
Pisales mi kiedys, ze w papierach jest, ze sa to czyste Coatsi czyli tak zwany red/golden saker. Jak bedziesz mial fotki po przepierzeniu chetnie te ptaki poogladam. Coatsi nie jest jednak ani jakos wyjatkowo okazaly jak na ptaki azjatyckie ani ciemno upierzony. Duza czesc ptakow ma charakterystyczna czysta kremowozolta piers. Generalnie te sakery dosyc mocno przypominaja jasne lannery polnocnoafrykanskie (nie pamietam w tej chwili, ktory podgatunek [erlangeri?] a nie chce strzelic gafy) w upierzeniu. W sumie twoje lannery sa dosyc podobne z tego co pamietam. Jest jeszcze trzecia kwestia. Obszar wystepowania czerwonego sakera pokrywa sie z obszarem wystepowania czerwonego peregrina. Turkmenistan i Tadżykistan to wlasciwy obszar, niestety zupelnie nie pokrywajacy sie z pasmem gor Altayu, po drodze masz caly Kazachstan, ktorego stepy zasiedla nominalny f.ch.ch. Coatsi to bardzo rzadki ptak i nawet jesli jakis hodowca zachodni zdobyl je kiedys od Sheikhow to mala szansa ze wlasciwie je sparowal.
Przemek Altay to tylko chwyt maketingowy, okreslenie i slogan. Altay brzmi ladnie, a chodzi zwyczajnie o duze rarogi, najlepiej z azjatyckimi korzeniami.
Ps. Na IFF w ciagu kilku miesiecy pojawi sie artykul dotyczacy tego podgatunku, zachecam do lektury.
Ps2. Panie Piotrze, to nie jest atak, nic nie mam do tego ze ktos trzyma duze rarogi, robta co chceta, na slowo altay jestem jednak uczulony, to okreslenie jest falszywe i wprowadza w blad. Winni sa komercyjni zachodni hodowcy i kupujacy w ciemno sokolnicy.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
ZaP
- sokolnik
- Kontakt:
wlasnie sprawdzilem - babcia moich F.ch.milivipes - kanada, dziadek kazachstan.
Ptaki mam od hodowcow z czech i znam ich rodzicow. Nikogo nie musze o nich przekonywac - wystarczy, że ja jestem z nich zadowolony i chyba o to chodzi...
ZaP
PS poproszę dzisiaj hodowcow od ktorych mam te ptaki o zdjęcia rodziców.
Ptaki mam od hodowcow z czech i znam ich rodzicow. Nikogo nie musze o nich przekonywac - wystarczy, że ja jestem z nich zadowolony i chyba o to chodzi...
ZaP
PS poproszę dzisiaj hodowcow od ktorych mam te ptaki o zdjęcia rodziców.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik