OŚRODEK REHABILITACJI PTAKÓW DRAPIEŻNYCH

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
rarog1
stażysta

Post autor: rarog1 »

valdi99 pisze: a zacząć trzeba od zgody Rady Gminy na danym terenie.
nie tyle do Rady Gminy, ale do Starostwa Powiatowego. TAM TRZEBA ZACZYNAĆ !!!
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: valdi99 »

rarog1 pisze:nie tyle do Rady Gminy, ale do Starostwa Powiatowego. TAM TRZEBA ZACZYNAĆ !!!
Jesteś pewien? Podaj podstawę prawną, bo wg miej wiedzy najpierw Rada gminy...
rarog1
stażysta

Post autor: rarog1 »

nie znam podstawy prawnej ale na logikę biorąc starostwo i tak musi o tym wiedzieć i to ono wydaje pozwolenia a dopiero rada gminy( muszę o tym poczyać) :???:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

byłoby pięknie gdyby to było możliwe bo wiem że w ośrodkach jest sporo kalekich samic jastrzębi które spokojnie mogłyby byc użyte do hodowli i kiedyś po takich ptakach wyszło kilka legów które zostały zalegalizowane ale jak znam życie dziś to już by nie przeszło.
antar1
początkujący

Post autor: antar1 »

ja tez nie znam podstawy prawnej ale troche pracuje w administracji samorzadowej i ...
taki osrodek rehabilitacji ptaków dzikich musi byc zarejestrowany w starostwie powiatowym. tak samo jak kazdy utrzymujacy dzikie zwierze musi to tam zgłosić. tak- jak znajdziemy raną sarenke w lesie i zabieramy ja żeby wydobrzała to zgłaszamy to pani ani w pokoju 206 ;)
z drugiej strony koła lowiecki LP a nawet gminy mają pewne obowiązki wobec rannej zwierzyny (nikt ich nie chce wypełniac i wszyscy to0 zwalają na innych - dlaetgo nie ma komu sprzątnąć sarny z drogi jak ją auto potraci bo to przeciez niczyje)
na lae gmina napewno wydaje decyzje o lokalizacji podobnie jak dla schronisk psów.
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

antar1 pisze:nie ma komu sprzątnąć sarny z drogi jak ją auto potraci bo to przeciez niczyje
albo ktoś ją bierze na pieczeń :wink: , albo zabiera ją fotograf przyrody.
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

antar1 pisze:ja tez nie znam podstawy prawnej
Trzeba znać, żeby się wypowiadać...
rarog1 pisze:nie znam podstawy prawnej ale na logikę biorąc
Przepisy i logika...? :grin:

Mylicie tutaj kilka spraw... Zezwolenie na ośr. rehab. dla dzikich (nie hodowlanych) ptaków, wydaje Minister Środowiska, po spełnieniu kilku wymogów formalnych, w tym zgoda Rady Gminy. Starostwu nic do tego, tam rejestruje się ptaki hodowlane, a nie dzikie! Wszystko jest dokładnie napisane w ustawie - czytać a wszystko się wyjaśni.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

haggard pisze:byłoby pięknie gdyby to było możliwe bo wiem że w ośrodkach jest sporo kalekich samic jastrzębi które spokojnie mogłyby byc użyte do hodowli i kiedyś po takich ptakach wyszło kilka legów które zostały zalegalizowane ale jak znam życie dziś to już by nie przeszło.
tak bywa jak jeden uslyszy a drugi dopowie a trzeci pisze pozniej takie rzeczy. Nie znam u nas (chyba ze powyzsze dotyczy zagranicy) przypadku gdzie zalegalizowano (choc zalezy co sie pod tym pojeciem rozumie - ja rozumiem spelnienie wymogow dla cites) mlode wyhodowane po ptakach. Sa ptaki ktore pochodza z takich zrodel niemniej do pelnej legalnosci to im troche brakuje pomimo iz moga byc przetrzytmywane calkowicie legalnie (np na podstawie zezwolenia MŚ)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

valdi99 pisze: Wszystko jest dokładnie napisane w ustawie - czytać a wszystko się wyjaśni.
popieram w 100% a ustawa o ochronie przyrody do strasznie skomplikowanych nie nalzey wiec warto sobie przyswoic te przepisy
antar1
początkujący

Post autor: antar1 »

valdi99 pisze:antar1 napisał/a:
ja tez nie znam podstawy prawnej

Trzeba znać, żeby się wypowiadać...
podstawa prawna to umiejscowienie w akcie prawnym zapisu i nie wiem czy trzeba rzucać numerami artykółow paragrafów i ustepów - żeby sie na dany temat wypowiedzieć.
Jak się Pan kogoś pyta co jest potrzebne do pozwolenia na budowę domu to oczekuje Pan podstawy prawnej czy informacji?
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

A ja sie tak latwo nie poddam, dzisiaj bede mial troche dokumentow od znajomego czesc juz mamy przygotowana, a co do wykorzystania ptakow, nie zdolnych do powrotu na wolnosc w hodowlach, mysle ze bedzie sie dalo to zrobic...
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

możesz myśleć a i tak nie wymyślisz - NIe ma w Polskim prawie takiej opcji, żeby potomstwo rehabilitanta dostało CITES - nawet jeśli jeden z rodziców ma CITES a 2gi nie to nie masz na co liczyć. Z Valdim tę kwestię już mocno omawialiśmy i wyjaśnialiśmy w MInisterstwie.
ZaP
garbus2
Site Admin
Kontakt:

ZaP pisze:możesz myśleć a i tak nie wymyślisz - NIe ma w Polskim prawie takiej opcji, żeby potomstwo rehabilitanta dostało CITES - nawet jeśli jeden z rodziców ma CITES a 2gi nie to nie masz na co liczyć. Z Valdim tę kwestię już mocno omawialiśmy i wyjaśnialiśmy w MInisterstwie.
ZaP
ale potomstwo potomstwa juz moze o ile oczywiscie wszyscy przodkowie sa legalnie trzymani i maja dokumenty potwierdzajkace status rehabilitanta
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

antar1 pisze: nie wiem czy trzeba rzucać numerami artykółow paragrafów i ustepów - żeby sie na dany temat wypowiedzieć.
Chodziło mi o to, że trzeba znać/poznać treść ustawy, żeby się wypowiadać - w przec. wypadku wprowadzasz dezinformację, twierdząc np. że należy iść do starostwa...
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 4:04 pm przez valdi99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

W sumie CITESy potrzebne są jedynie w wypadku sprzedaży, więc może niepotrzebnie tak dużo szumu robimy wokół nich..?
ODPOWIEDZ