Krogulec?

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Kestrel
pisklę

Krogulec?

Post autor: Kestrel »

Mieszkam w małym dolnośląskim miasteczku, jakieś 100m w linii prostej od lasu. Moje okno wychodzi właśnie na las i godzinami siedzę przy biurku z lornetką w łapie i obserwuję ptaki. Do tej pory moją główną rozrywka była para myszaków polująca codziennie w tamtych okolicach, ale dwa dni temu zobaczyłam coś dziwnego... Otóż zauważyłam latającą tam i z powrotem ławicę kosów, a chwilę uganiającego się za nimi jakiegoś drapola. Nie mam pojęcia co to był za ptak... Był mniej-więcej wielkości kobuza, miał długi, płasko ścięty ogon i dość krótkie "jastrzębiowate" skrzydła. Nie potrafię dokładnie powiedzieć jakiego był koloru - chyba szaro-kremowego, ale nie byłam w stanie dostrzec żadnych szczegółów, ani prążkowania, zresztą kolory mogły wyglądać trochę inaczej, bo zachodziło słońce. W pierwszej chwili pomyślałam, że to krogulec, ale wydało mi się trochę dziwne, że krogulec poluje bez żadnej osłony i to tak blisko zabudowań. No i małe rozmiary i ten kremowy kolor... Chwilę później zaczęły skubać go jaskółki, aż w końcu go przegoniły. Na 100% to nie była pustułka. Może ktoś mi pomoże :?: :?: :?:
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Ja Ci pomogę:-) To był krogulec... Kosy nie latają w stadach, więc pewnie to były szpaki. Kremowy kolor wskazuje na samca:-) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz cze 15, 2008 12:22 pm przez Birkut06, łącznie zmieniany 1 raz.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

popieram - na pewno kogulec. To nieprawda ze poluje z dala od zabudowan = zdarza mu sie to bardzo czesto. Niestety w zwiazku z czym czesto rozbia sie o szyby okien lub siatki ogrodzeniowe...
Kestrel
pisklę

Post autor: Kestrel »

OK. Dziękuję:) Mam nadzieję, że ten samczyk nie rozbije się o żadną szybę:)
sowek96
żółtodziób

Post autor: sowek96 »

Ja miałem szczęście gdy widziałem krogulca bardzo blisko mnie ale chyba samice ,ponieważ pióra miał ciemno niebieskie . Atakował wróble w krzakach. Wróble cwane schowały się głęboko w krzaki, a on chwile siedział w krzakach. Tuż koło bloku .
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Narazie mam troche problemow ale jak sie juz uspokoi to przywioze w tym roku parke krogulcow z CITESAMI :]
Margon
stażysta

Post autor: Margon »

Ostatnio widziałem u mnie jednego młodego przelotem. Pierwsze piore nieskutecznie próbował złapać wróbla gdy cała chmara wróblowatych próbowała go przegonic. Po kilku sekundach zrezygnowany odleciał w strone lasu więcej nie widziałem już go. Pewnie jakiś zagubiony osobnik.
pustul3
początkujący

Post autor: pustul3 »

No w końcu ktos,kto poza mną docenił pustułkę :mrgreen: ( przynajmniej w nicku). Co do ptaka to po mojemu krogul, tak jak zm resztą piszą pozostali :smile:
ODPOWIEDZ