Błotniak stawowy (Circus aeruginosus)

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Błotniak stawowy (Circus aeruginosus)

Post autor: Wilq »

Witam
Choć powszechność informacji o tym ptaku jest ogromna to chciałbym umieścić taki krótki opis Błotniaku stawowego.
Wygląd
Rozmiary i ubarwienie wyróżniają go spośród innych gatunków błotniaków. Jest najmasywniejszy, ma najdłuższe i najszersze skrzydła, co powoduje, że wielkością przypomina myszołowa. Jest jednak od niego smuklejszy oraz ma typową dla błotniaków sylwetkę w locie (skrzydła uniesione w szerokie V). Samica jest brunatna z żółto-płowym rozjaśnieniem wierzchu głowy, gardłem i przednim brzegiem skrzydła. Samce maja rdzawobrązowy brzuch i nogawice, jasnożółtą pierś oraz głowę z ciemnobrunatnymi kreskami, skrzydła szare, na końcach czarne. Ogon jest jasnoszary. Grzbiet i okolice łopatek ciemnobrunatne. Młode ptaki przypominają samice, są ciemnobrunatne z rdzawożółtym rozjaśnieniem wierzchu głowy i podbródkiem.
Długość ciała: 48-56 cm
Rozpiętość skrzydeł: 110-140 cm
Masa ciała: samice ok. 540-800 g, samce ok. 405-667 g

Siedlisko
• płaty trzcinowisk w dolinach rzecznych, na stawach rybnych, zbiornikach retencyjnych i jeziorach;
• niewielkie śródpolne oczka wodne lub mokradła pokryte roślinnością szuwarową;
• pola uprawne ze zbożem ozimym.

Gniazdo
Gniazda buduje samica w gąszczu zeszłorocznych trzcinowisk lub pałek rosnących wokół zbiorników wodnych oraz coraz częściej w krajobrazie rolniczym, w niewielkich kilkuarowych oczkach wodnych, a nawet na polach.

Pokarm
Ofiarą błotniaka stawowego padają najczęściej młode ptaki i drobne ssaki. W okresie masowych pojawów gryzoni (zazwyczaj co 4-5 lat), zwierzęta te stają się głównym składnikiem diety. W niewielkiej ilości zjada również żaby, gady oraz ryby.

Zagrożenia
• intensyfikacja produkcji rolnej;
• upraszczanie krajobrazu rolniczego (komasacje gruntów, likwidacja drzew, krzewów, miedz, oczek wodnych i bagienek);
• nielegalny odstrzał;
• presja drapieżników naziemnych (lisów, jenotów, norek amerykańskich);
• wzmożona penetracja ludzka brzegów zbiorników wodnych.

Status gatunku
Nieliczny, lokalnie średnio liczny ptak lęgowy niżu. Tak jak pozostałe gatunki błotniaków odbywa dalekie wędrówki na zimowiska do Afryki na południe od Sahary. Część osobników zimuje w Europie południowo-zachodniej oraz w rejonie Morza Śródziemnego. Na lęgowiska w Europie środkowej powraca od połowy marca do końca kwietnia, a na zimowiska odlatuje od połowy sierpnia.

Obrazek

Lubie obserwować ptaki drapieżne a zwłaszcza że wokół mnie latają takie ptaki jak ,, Krogulec, Pustułka, Błotniak stawowy, Sowa ''
Umieściłem ten opis ponieważ podziwiam te ptaki. Jeśli się uda i znajdę trochę więcej czasu to porobię kilka zdjęć. Postaram się je tu umieścić o ile szczęście mi dopisze w łowach fotograficznych
Pozdrawiam ;]
(źródło informacji zostało zaczerpnięte z strony http://ptaki-rolnictwo.bocian.org.pl/blotniak-stawowy )
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Nie wiem jaki jest sens przepisywania książki czy strony internetowej zwłaszcza na forum, gdzie te informacje są wszystkim znane.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Wilq pisze:Witam
Choć powszechność informacji o tym ptaku jest ogromna to chciałbym umieścić taki krótki opis Błotniaku stawowego [............................................................................................................]
Pozdrawiam ;]
(źródło informacji zostało zaczerpnięte z strony http://ptaki-rolnictwo.bo...lotniak-stawowy )
I o co kaman? :shock:
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

jeśli korzystasz z książki czy internetu i dajesz jakieś informacje pisze się źródło.
Chciałem by ktoś w razie wątpliwości mógł zajrzeć i sprawdzić opis, a nie pytać jaki to ptak.
Pozdrawiam.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

tutaj kazdy wie jaki to ptak. w tym rzecz. to tak jakbys na forum akwarystyczne wrzucil zdjecie zlotej rybki z jej opisem. no wybacz- nikogo nie oswiecisz. checi dobre ale fatyga zbedna :) ludzie tu naprawdę dysponują wiedzą daleko wykraczającą poza opis ktory podales :wink:
papi
pisklę

Post autor: papi »

Nie wiem o co ci kolego chodzi z tym opisem każdy doskonale wie co to za ptak jak wygląda i gdzie występuje A więc po co to wszystko :???:
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Nie wiem co wam ten post przeszkadza!!!!!!!!! Na pewno jest wielu początkujących którzy jednak nie wiedzą tych rzeczy, i dla nich jest opis gatunku. Jak inni to wiedzą to niech poprostu zignorują ten temat, a nie się nad chłopakiem znęcacie. Na prawdę nie wiem w czym problem. W końcu po to jest forum.
Pozaglądajcie na zachodnie fora internetowe, tam to dopiero jest mnóstwo postów bez sensu, tylko tam (raczej tutaj) nikt tego nie rozwleka, jak ktoś ma ochotę się rozpisywać, i nie czyni tym nikomu szkody, to prosze bardzo.
Irek
ODPOWIEDZ