Opieka nad pupilem

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
party231
pisklę

Opieka nad pupilem

Post autor: party231 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Pisze ponieważ postanowiłem zaopiekował się chorym ptaszkiem. Zabrałem go z lecznicy, prawdopodobnie miał biegunkę i nie dawał rady latać, wznosił się i opadał, tak przynajmniej twierdziła pani weterynarz. Chcąc nie chcąc nabrałem ochoty na oswojenie i przywiązanie się do niego. Nie wiem czy to zgodne z natura, nie wiem czy nie powinienem go wypościć jak tylko wyzdrowieje. Załóżmy ze zostanie i miałbym go oswoić i tu zaczynają się schody. Prosił bym was przede wszystkim o zidentyfikowanie gatunku ptaka, o to co najlepiej by mu smakowało, weterynarz dawała mu kocia karmę ;) ja rzucam mu jakieś mięcho, serducha, coś w tym stylu. Chciałbym wiedzieć jak zachowywać się przy nim czy gadać do niego i przekonywać go czy raczej po cichutku?;) wczoraj wziąłem go na rękawice chwilkę posiedział ale się chyba przeraził bo ucieka do budy jak zobaczy kogoś;) Trzymam go w kojcu po psach dosyć dużym mniej więcej 3x3x2 Prosił bym o niezbędne informacje, bądź linki które pomogły by mi go ujarzmić:)

a tutaj już wrzucam zdjęcie ptaszka:
Obrazek

Pozdrawiam Maciej.
dariadaria
stażysta

Post autor: dariadaria »

..niestety nie możesz zatrzymać tego ptaka (prawo tego zabrania), najlepiej żeby trafił do któregoś z ośrodków rehabilitacyjnych albo do sokolnika (oni zapewnią mu fachową opiekę) ... jest to samczyk pustułki (ze względu że jest to mały ptak możesz szybko posłać go na tamten świat..)
napisz skąd jesteś ..

ps i przenieś go do kartonu !!! nie trzymaj w kojcu po psach ...
Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 5:20 pm przez dariadaria, łącznie zmieniany 1 raz.
party231
pisklę

Stalowa Wola
dariadaria
stażysta

Post autor: dariadaria »

tu sa adresy ośrodków rehabilitacyjnych
http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... abilitacji

..sa sokolnicy w krakowie i w warszawie z tego co wiem najbliżej .. napisz do admina ..
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

w Janowie LUBELSKIM Jest SOKOLNIK Mariusz ma bliziutko do Stalowej woli podaj kolego numer to was skontaktuje i oddamy drapola przyrodzie
party231
pisklę

513 158 529 tylko tak po 15-22 dzwonic w tym tyg- praca;)
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

kolego prosił bym o numer do ciebie jak chcesz zeby dzwonić
jeśli dla Ciebie jest ważne zdrowie ptaka trzeba go zabrać jak najszybciej
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Nie ma co polscy weterynarze to elita...
Mi najbardziej to szkoda pisklat.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

party Ty mały kłamczuszku....
JoHn DuMbaR
sokolnik

Moze pomylil sie przy wstukiwaniu, jesli to swiadome dzialanie to...no coz, choc on raczej nie nalezy do 90+ / ptak i tak pewnie zdechnie bo dziwny przebieg ma tak profesjonalnie zdiagnozowana u kociego doktora biegunka, o samej postawie nie wspominajac.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

JoHn DuMbaR pisze:dziwny przebieg ma tak profesjonalnie zdiagnozowana u kociego doktora biegunka, o samej postawie nie wspominajac.
Może jednak jest szansa na wyleczenie. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ta biegunka (a przy tym osłabienie) była wywołana KOCIĄ :shock: karmą. No a co do samego postępowania weterynarza i podawania takich "posiłków", to bez komentarza.... :neutral:
kapral
stażysta

Post autor: kapral »

sokolnicy :mrgreen: czy ktoś widział u ptaka drapieznego twardego klocka? niemoc ptaka może byc od trutki na myszy lub oprysku na owady. to częsty przypadek część ptaków wychodzi z tego a jak mocna dawka to nadzieji niema. te środki działają wolno i długo a zmiany są nieodwracalne. to bardzo częste przypadki u myszojadów dziennych i nocnych
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Ptak jeżeli nie jest osowiały je surowe mięso np. kawałki kurczaka –powinien być natychmiast wypuszczony by mógł wrócić do swoich młodych –to dorosły samiec pustułki ,a sezon rozrodczy w pełni –najprawdopodobniej jego młode przymierają głodem bo człowiek zapałał miłością i współczuciem dla ptaszka !!!!!! ,,Litując’’ się nad tym samczykiem miej litość dla jego /być może / pięciorga pisklęt i wypuść go party231 najszybciej jak to jest możliwe !!!! :neutral:
party231
pisklę

Ptak zostanie wypuszczony, tak czy tak, proszę ze mnie nie robić jakiegoś sadysty który przetrzymuje go na siłę. Gdybym nie miał sumienia pewnie poczytał bym na forum o sokolnictwie, do nikogo nie pisał na ten temat i męczył ptaka aż zdechnie. Jeśli piszecie żeby wypuść ptaka bo tak będzie lepiej dla niego to ja jestem jak najbardziej ZA!
JoHn DuMbaR
sokolnik

Czekam na obiecane foty Waldek :)
ODPOWIEDZ