Sokolnictwo

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

http://sokolnictwo.pl/faq :grin: Jak nie ma jak jest :grin:
Rozbrykany
pisklę

Post autor: Rozbrykany »

aaa, bo ja byłem na FAQ forum, a nie strony : )
Dzięki wielkie : )
Rozbrykany
pisklę

na temat lennara znalazłem informacje na wikipedi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%B3g_g%C3%B3rski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%B3g_%28ptak%29
To w drugim linku to też jest lennar, czy coś pokrewnego, ale nie lennar?

I jaka jest łacińska nazwa harrisa, bo w słowniczku nie znalazłem, a chciałem przeczytać jego "dane techniczne" : )

Pozdrawiam : )
Ostatnio zmieniony pn mar 29, 2010 6:14 pm przez Rozbrykany, łącznie zmieniany 2 razy.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Rozbrykany pisze:na temat lennara znalazłem informacje na wikipedi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%B3g_g%C3%B3rski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%B3g_%28ptak%29
To w drugim linku to też jest lennar, czy coś pokrewnego, ale nie lennar?

I jaka jest łacińska nazwa harrisa, bo w słowniczku nie znalazłem, a chciałem przeczytać jego "dane techniczne" : )

nie lennar ale lanner (z niemieckiego i angielskiego)
harris to parabuteo unicinctus
Rozbrykany
pisklę

Mam takie (chyba) dosyć istotne ppytanie

Czy wśród tych dwóch ptaków którykolwiek nadaje się do tego, żeby gdy np. jadę samochodem gdzieś (przykładowo do babci na wieś na 3 dni) wziąść go ze sobą? Czy może tyle czasu sam siedzieć "w domu" pod moją nieobecność?
Gdyby wziąść go ze sobą to będzie miał okazjię na baaardzo długie latanie, ale latać 3 dni nie będzie, więc gdzie go trzeba w takim wypadku dać? Można go wpakować do stodoły, pustego kurnika lub coś w tym stylu?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Rozbrykany pisze:W sklepiku są różne filmy i książki - co jest najbardziej polecane, z czego się najwięcej dowiem?
Mam jeszcze takie pytanie, tzn. w jednym temacie znalazłem taką wypowiedź:
garbus2 pisze:najpierw zastanow sie czy chcesz isc w kierunku "jastrzebi" czy "sokolów"
Pytanie, na które ja ani "me", ani "be"

co do ksiazek to zacznij np od emmy lub jemimy. Jesli nie masz o temacie zielonego pojecia warto tez zapoznac sie z filmem basic training.

Co do pytania drugiego - jak poczytasz ksiazki to bedziesz wiedzial czym sie rozni sokol od jastrzebia w kontekscie latania. Do tego przy sokolach w zasadzie konieczna jest telemetria a to spory koszt.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Rozbrykany pisze:Mam takie (chyba) dosyć istotne ppytanie

Czy wśród tych dwóch ptaków którykolwiek nadaje się do tego, żeby gdy np. jadę samochodem gdzieś (przykładowo do babci na wieś na 3 dni) wziąść go ze sobą? Czy może tyle czasu sam siedzieć "w domu" pod moją nieobecność?
Gdyby wziąść go ze sobą to będzie miał okazjię na baaardzo długie latanie, ale latać 3 dni nie będzie, więc gdzie go trzeba w takim wypadku dać? Można go wpakować do stodoły, pustego kurnika lub coś w tym stylu?
nie mozna wpakowac do kurnika - to nie kura. Musisz miec bezpieczne miejsce gdzie on siedzac spetany na siedzisku bedzie chroniony od kotow, kun itp.
Rozbrykany
pisklę

czyli pomieszczenie, w którym są strzelnie zamknięte drzwi i nie ma możliwości dostania się tam osób trzecich - czyli np. kuny (a pomieszczenie tym dawniej stał koń) po zamontowaniu tego, na czym ptak siedzi/ śpi będzie dobre?
Nie będzie to woliera, ale nie chodzi mi o kilkuletnie trzymanie, tylko wyjazd na weekend, lub ewentualnie tydzień.

Jeżeli to zabrzmiało jak "powiedzieliście mi, ale ja mam swoją rację i chcę, żebyście potwierdzili" to przepraszam, ale nie o to mi chodzi - po prostu nie wiem i się dopytuję

garbus2
Site Admin
Kontakt:

generalnie nie zaleca trzymania sie trzymania ptaka w zamknietych pomieszczeniach ale krotkotrwale mozna. Unikalbym stajni i stodol ze wzgledu na duza ilosc patogenow plesni jakie tam bytuja, juz predzej np na dzien ptaka wystawialbym na podworko (o ile jest ogrodzone) a na noc bral do domu. Jesli ptak dobrze znosi kapturzenie to tydzien jakos zniesie
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Dzien + podworko + wies skonczy sie kotem prawie na 100%
Wiekszosc wiejskich kurnikow i glebnikow nie jest wystarczajaco sterylnych, ba sa wrecz brudne, nie ma przeplywu powietrza, pelne fekaliow...ja bym podziekowal Stodola czy obora to nieskonczone ilosci zakurzonego siana/ slomy :) Adam wyjasnil w czym rzecz.
co do 2 ptaka z wiki to f. cherrug.
Rozbrykany
pisklę

w takim razie będzie problem :twisted:
Mówisz, że skończy się prawie na 100% kotem... Kot oczywiście będzie ofiarą śmiertelną, tak? :oops:

JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Jak ptak bedzie w karnalu to na pewno nie.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Rozbrykany pisze:w takim razie będzie problem :twisted:
Mówisz, że skończy się prawie na 100% kotem... Kot oczywiście będzie ofiarą śmiertelną, tak? :oops:

spętany tak vs dziki kot - pomysl kto ma mniej szans
Rozbrykany
pisklę

ja myślałem, że wy mówicie o latającym ptaku - że upatrzy sobie jakiegoś kota i zapoluje :oops:

garbus2
Site Admin
Kontakt:

Rozbrykany pisze:ja myślałem, że wy mówicie o latającym ptaku - że upatrzy sobie jakiegoś kota i zapoluje :oops:

zlap kiedys pol dzikiego wiejskiego kota z zaskoczenia to zobaczysz co ci zrobi
ODPOWIEDZ