Sokolnictwo
- kuba08111994
- młodszy sokolnik
-
Rozbrykany
- pisklę
-
Rozbrykany
- pisklę
na temat lennara znalazłem informacje na wikipedi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%B3g_g%C3%B3rski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%B3g_%28ptak%29
To w drugim linku to też jest lennar, czy coś pokrewnego, ale nie lennar?
I jaka jest łacińska nazwa harrisa, bo w słowniczku nie znalazłem, a chciałem przeczytać jego "dane techniczne" : )
Pozdrawiam : )
I jaka jest łacińska nazwa harrisa, bo w słowniczku nie znalazłem, a chciałem przeczytać jego "dane techniczne" : )
Ostatnio zmieniony pn mar 29, 2010 6:14 pm przez Rozbrykany, łącznie zmieniany 2 razy.
nie lennar ale lanner (z niemieckiego i angielskiego)Rozbrykany pisze:na temat lennara znalazłem informacje na wikipedi:
harris to parabuteo unicinctus
-
Rozbrykany
- pisklę
Mam takie (chyba) dosyć istotne ppytanie
Czy wśród tych dwóch ptaków którykolwiek nadaje się do tego, żeby gdy np. jadę samochodem gdzieś (przykładowo do babci na wieś na 3 dni) wziąść go ze sobą? Czy może tyle czasu sam siedzieć "w domu" pod moją nieobecność?
Gdyby wziąść go ze sobą to będzie miał okazjię na baaardzo długie latanie, ale latać 3 dni nie będzie, więc gdzie go trzeba w takim wypadku dać? Można go wpakować do stodoły, pustego kurnika lub coś w tym stylu?
Czy wśród tych dwóch ptaków którykolwiek nadaje się do tego, żeby gdy np. jadę samochodem gdzieś (przykładowo do babci na wieś na 3 dni) wziąść go ze sobą? Czy może tyle czasu sam siedzieć "w domu" pod moją nieobecność?
Gdyby wziąść go ze sobą to będzie miał okazjię na baaardzo długie latanie, ale latać 3 dni nie będzie, więc gdzie go trzeba w takim wypadku dać? Można go wpakować do stodoły, pustego kurnika lub coś w tym stylu?
co do ksiazek to zacznij np od emmy lub jemimy. Jesli nie masz o temacie zielonego pojecia warto tez zapoznac sie z filmem basic training.Rozbrykany pisze:W sklepiku są różne filmy i książki - co jest najbardziej polecane, z czego się najwięcej dowiem?
Mam jeszcze takie pytanie, tzn. w jednym temacie znalazłem taką wypowiedź:Pytanie, na które ja ani "me", ani "be"garbus2 pisze:najpierw zastanow sie czy chcesz isc w kierunku "jastrzebi" czy "sokolów"
Co do pytania drugiego - jak poczytasz ksiazki to bedziesz wiedzial czym sie rozni sokol od jastrzebia w kontekscie latania. Do tego przy sokolach w zasadzie konieczna jest telemetria a to spory koszt.
nie mozna wpakowac do kurnika - to nie kura. Musisz miec bezpieczne miejsce gdzie on siedzac spetany na siedzisku bedzie chroniony od kotow, kun itp.Rozbrykany pisze:Mam takie (chyba) dosyć istotne ppytanie
-
Rozbrykany
- pisklę
czyli pomieszczenie, w którym są strzelnie zamknięte drzwi i nie ma możliwości dostania się tam osób trzecich - czyli np. kuny (a pomieszczenie tym dawniej stał koń) po zamontowaniu tego, na czym ptak siedzi/ śpi będzie dobre?
Nie będzie to woliera, ale nie chodzi mi o kilkuletnie trzymanie, tylko wyjazd na weekend, lub ewentualnie tydzień.
Jeżeli to zabrzmiało jak "powiedzieliście mi, ale ja mam swoją rację i chcę, żebyście potwierdzili" to przepraszam, ale nie o to mi chodzi - po prostu nie wiem i się dopytuję
Nie będzie to woliera, ale nie chodzi mi o kilkuletnie trzymanie, tylko wyjazd na weekend, lub ewentualnie tydzień.
Jeżeli to zabrzmiało jak "powiedzieliście mi, ale ja mam swoją rację i chcę, żebyście potwierdzili" to przepraszam, ale nie o to mi chodzi - po prostu nie wiem i się dopytuję
generalnie nie zaleca trzymania sie trzymania ptaka w zamknietych pomieszczeniach ale krotkotrwale mozna. Unikalbym stajni i stodol ze wzgledu na duza ilosc patogenow plesni jakie tam bytuja, juz predzej np na dzien ptaka wystawialbym na podworko (o ile jest ogrodzone) a na noc bral do domu. Jesli ptak dobrze znosi kapturzenie to tydzien jakos zniesie
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Dzien + podworko + wies skonczy sie kotem prawie na 100%
Wiekszosc wiejskich kurnikow i glebnikow nie jest wystarczajaco sterylnych, ba sa wrecz brudne, nie ma przeplywu powietrza, pelne fekaliow...ja bym podziekowal Stodola czy obora to nieskonczone ilosci zakurzonego siana/ slomy
Adam wyjasnil w czym rzecz.
co do 2 ptaka z wiki to f. cherrug.
Wiekszosc wiejskich kurnikow i glebnikow nie jest wystarczajaco sterylnych, ba sa wrecz brudne, nie ma przeplywu powietrza, pelne fekaliow...ja bym podziekowal Stodola czy obora to nieskonczone ilosci zakurzonego siana/ slomy
co do 2 ptaka z wiki to f. cherrug.
-
Rozbrykany
- pisklę
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
Rozbrykany
- pisklę